Начало » Билки » Гръмотрън

Гръмотрън

Ononis Hircina
сем. Пеперудоцветни

Описание. Гръмотрънът е разклонен храст, висок до 80 см. Има късо тъмно кафяво коренище и странични разклонени корени. Горните листа са прости, снабдени с прилистници, а долните листа са триделни. Дяловете са овални, остро назъбени са по края, от двете страни окосмени, лепкави, с неприятна миризма. Цветовете са събрани по два в пазвите на листата, образуващи по върховете гъсти класовидни съцветия. Венчето е розово, неправилно, два пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2 – 4 семена. Цъфти от юни до юли.
Разпространение. Среща се из цялата страна по сухите, тревисти и песъчливи места, по бреговете на реките, докъм 1500 м надморска височина.
Употребяема част. Използват се корените (Radix Ononidis), събрани през есента след узряването на плодовете (през август — октомври) или преди цъфтенето (през април, май). Изваждат се лесно след дъжд при теглене само на едно от разклоненията. Почистени и измити те се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50 — 60 градуса по Целзии. Изсушени корените са сивокафяви отвън и бледожълти отвътре. Имат специфична миризма и блудкавопарлив вкус. Допустима влажност 12 %. Опакова се в книжно-конопени торби или бали. Запазва се в сенчести и проветриви помещения.
Разпространение. Гръмотрънът се среща по сухите тревисти и песъчливи места, по бреговете на реките и в храсталаците из цяла България докъм 1000 м надморска височина.
Химичен състав. Гликозидите ононин, ононид, оноспин, онон, лимонена киселина, дъбилни вещества, малко количество етерично масло, мазнини, фитостерин, сапонини и др.
Лечебно действие и приложение. Гръмотрънът има силно пикочогонно действие. Прилага се главно при задръжка на течности в организма, при възпаления на бъбреците, сърдечна недостатъчност, отоци от различен произход, затлъстяване, при възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, бяло течение, ревматизъм, камъни в жлъчката и др.
В народната медицина гръмотрънът намира приложение в България и при безплодие, кожни обриви, шипове, подагра, хемороиди, затруднено уриниране, кръвопикане и др. Във ветринарната медицина при стомашни разстройства на добитъка се прилага цялото растение.
Начин на приложение. Една супена лъжица от корените се запарва с ½ л вода. След престой от 15 минути запарката се прецежда и се приема на 3-4 пъти за 1 ден.
Приемайте билките по лекарско предписание.
 

Подправки


Нагоре към "Гръмотрън"

Уеб дизайн: PlamCom.net