Начало » Билки » Невен

Невен

Разпространение. Отечеството му е Средиземноморието. У нас се отглежда като градинско цвете.
Описание. Едногодишно светлозелено тревисто растение с разклонено стъбло, окосмено, високо до 50 см и с вретеновиден корен. Листата по краищата са ресничести, последователни, долните са по-едри, с дръжки, продълговато обратно яйцевидни, а горните — ланцетни, приседнали. Цветните кошнички са жълтооранжеви, разположени поединично по върховете на стъблото и на разклоненията му. Периферните цветчета са езичести, женски, а вътрешните са двуполови или мъжки с 5 тичинки. Растението е медоносно.
Използваема част. Използват се цветните кошнички и надземната част, брани през време на цъфтежа — юли – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса по Целзий. Изсушената билка е с жълто оранжеви кошнички и зелена надземна част.
Химичен състав. Цветовете съдържат каротиноидите каротин, ликопин, виолаксантин, рубиксантин, неоликопин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин, хризантемаксантин, и др. Стръковете съдържат горчивото вещество календен, тритерпените арнидиол и фарадиол, дъбилни вещества и др.
Лечебно действие и приложение. Невенът подпомага зарастването на раните и растежът на нови тъкани. Той притежава противовъзпалително, нервноуспокоително и противомикробно действие, понижава кръвното налягане и засилва работата на сърцето. Невенът се прилага при различни видове наранявания и рани (травматични), стомашни язви, язви вследствие на разширени вени и склероза на съдовете, при сърдечни заболявания, пиорея, възпаление на венците и др.
В българската народна медицина невенът се употребява още при кожен рак, рак на матката и гърдите, кожна туберкулоза, възпаление на лимфните възли, недостатъчна и болезнена менструация, за задържане при бременност, жълтеница, болести на далака, главоболие, болестни състояния в критичната възраст на жената и др. Настойка от цветните кошнички със зехтин (1:10) се прилага за мазане на трудно зарастващи рани.
Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 г вряла вода, киснат 2 часа и от прецедената запарка се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 - 4 пъти на ден.
 

Подправки


Нагоре към "Невен"

Уеб дизайн: PlamCom.net