Начало » Здравословно хранене » Смокините

Смокините

Смокините са една от най-древните субтропични култури. Праотечеството им е Източната средиземноморска област. Отглеждат се и в по-южните райони на България.
Плодовете на смокините са сладки, ароматни, с особен привкус, напомнящ орехи. Те съдържат висок процент захари. Витаминното съдържание в тях е незначително , но те имат много богат минерален състав. Те съдържат калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор, с което имат изключително значение за повишаване съпротивителните сили на организма и за цялостното поддържане на здравето.
Зрелите смокини са много нежни и трудно се запазват в прясно състояние. В далечните райони се доставят сушени. Сушените се поднасят като десерт или се прибавят към компоти от пресни плодове. Преди употреба се измиват добре с гореща вода.
Сушените смокини са много добро средство при смущение в храносмилането: 3—4 смокини, накиснати от вечерта в чаша вода и взети сутрин на празен стомах заедно с водата, в която са киснали, заместват всякакъв друг пургатив. Полезни са и при заболяване на сърдечно-съдовата система. В народната медицина те се препоръчват при лечение на кашлица, като се приемат заедно с горещо мляко.
Противопоказани са при диабет, подагра и остри заболявания на червата поради съдържанието им на голямо количество захари и оксалова киселина.

Подправки


Нагоре към "Смокините"

Уеб дизайн: PlamCom.net