Начало » Здравословно хранене » Bишните – полезни свойства

Bишните – полезни свойства

Вишните са по-невзискателен овощен вид от черешите и по-редовно плододават. Те са по-сочни и с оцветена плодова част.
Вишните имат значително количество плодови киселини. По-малко киселини съдържат вишнапите — кръстоски между вишня и череша.
В зависимост от сорта химичният състав на вишните е различен. Вишните съдържат от 10 до 15% захари, като твърде малка част от тях е захароза, до 0,7%, за разлика от другите костилкови плодове, където тя достига до 7 %.
Съдържанието на киселини при вишните е от 0,95 до 1,9%, като в тях преобладават лимонената и ябълчената. Вишните съдържат в малки количества салицилова киселина, поради което се използуват при простудни заболявания и ревматизъм. Съдържанието на повече киселини заедно с ароматните вещества придава приятен вкус, който освежава и възбужда апетита, като същевременно дразни храносмилателната система, увеличава отделянето на храносмилателни сокове и така храната се смила по-бързо и по-пълно.
В лесно усвоима форма и в благоприятно за организма съчетание се намират минералните соли във вишните. Много ценни в тях са калиевите, калциевите и фосфорните соли. Те са потребни за всеки човек и особено за подрастващите, за малокръвните, за прекаралите тежки болести, за рахитичните и др. Вишните съдържат малки количества желязо и микроелементите цинк, мед, кобалт, йод и др., които са абсолютно необходими за нормалното развитие и дейност на организма на човека. Те съдържат и повече витамин С, Р и каротин от черешите. Поради това вишните имат предпазно и лечебно действие при атеросклероза, ревматизъм, хипертония и др.
Вишните съдържат пектин и малки количества танин, който им придава тръпчив вкус.
На съдържанието на пектин и на киселини се дължи лекото им слабително действие.
Вишните са храна за здравите и препоръчано лечебно средство при някои заболявания — при чернодробни и бъбречни заболявания, при анемии и др. Препоръчват се и при високи температурни състояния, заразни заболявания и др. Сокът от вишни е полезен при бронхити като отхрачващо средство.
Запазване на вишните в прясно състояние. За тази цел вишните се берат 3 —4 дни преди да са достигнали консумативната си зрялост, но вече са добили характерния си цвят и вкус. Поставят се направо в щайги на пласт, не по-дебел от 5 см.
Когато се съхраняват в обикновено хранилище при температура 8—10 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха 85—90 %, те изтрайват, без да губят вкусовите и хранителните си качества до 10 дни, а в домашен хладилник — до 15 дни.
 

Подправки


Нагоре към "Bишните – полезни свойства"

Уеб дизайн: PlamCom.net