Начало » Билки » Горска ягода

Горска ягода

Горска ягода — Fragaria vesca L .
Сем.Розоцветни —Rosaceae

Градинската ягода има същото лечебно действие.

Разпространение. Расте по поляните, горите и храсталаците из цялата страна докъм 2000 м надморска височина.
Употребяема част. Използуват се плодовете (Fructus Fragariae) и листата (Folia Fragariae). Листата на горската ягода се берат заедно с дръжките. Берат се веднага след прибирането на плода докато са още със зелен цвят. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса по Целзий. Изсушените листа имат светлозелен цвят, нямат миризма и имат слабо горчив вкус.
В народната медицина се употребява и градинската ягода. Нейните листа се берат без дръжките. Сушат се по същия начин. Билките се съхраняват в сухо, сенчесто и проветриво място.
Химичен състав. Листата на ягодата съдържат следи от алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, силициева киселина, флавоноидите кверцетин и кверцитрин и др.
Плодовете на ягодата витамин С и В1, провитамин А, дъбилни вещества, плодови киселини, антоцианови съединения, ароматни естери, етерично масло, фосфорни соли, захари и др.
Лечебно действие и приложение. Отвара от листата на ягодата разширява периферните кръвоносни съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм, усилва съкратителната способност на сърцето, усилва съкращенията на матката.
С превъзходните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Като лечебно средство пресните плодове се препоръчват при високо артериално налягане, при атеросклероза, при язвена болест на стомаха и дванадесотопръстника, при авитаминоза, анемия, неврастения, запек, подагра, маточни кръвотечения и др. Употребяват се и като леко диуретично средство при камъни в бъбреците, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др.
Начин на употреба. Приготвя се запарка от плодовете — две чаени лъжици се заливат с 0,250 л вряща вода. От листата се приготвя запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 0,250 л вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.


Нагоре към "Горска ягода"

Уеб дизайн: PlamCom.net